Insectensteken

In de winter hebben we er geen last van, maar in de zomer dan vliegen er weer vele kleine beestjes door de lucht.
Sommige van die beestjes kunnen steken, al helemaal, als je bv. naar een wesp gaat slaan, juist dan worden ze agressief.
Wat moet je nu doen als je bent gestoken door bijvoorbeeld een wesp, mug, bij of hommel.

• Verwijder bij een steek van een BIJ de achtergebleven angel met een pincet of door deze met uw nagel eruit te strijken.
• Zorg ervoor dat het eventuele nog aanwezige gifblaasje niet wordt leeg geknepen. Klem je de angel vast dan zal het gif vrijkomen en dat wil je nu juist voorkomen.

• Ook zijn er vacuümpompjes te koop bij de EHBO stand op de Veluwse Avondmarkt om insectenbeten leeg te zuigen. Verwijder met een insecten-vacuümpompje de angel en het gif, één en ander volgens de bijgeleverde handleiding.
In alle gevallen:

Leg een nat kompres bijvoorbeeld een steriel gaasje, washandje, theedoek op de plek.     Dit vermindert de pijn en de jeuk Ook de steekplek insmeren met witte tandpasta helpt. Verbandpleister over de steekplaats. om de tandpasta niet overal aan te krijgen.
Als de steekplaats erg dik wordt, ga dan naar de huisarts.
Breng iemand die door een wesp in de mond of keel is gestoken onmiddellijk naar een huisarts of een ziekenhuis. Het slijmvlies kan zo gaan opzwellen dat iemand daardoor in ademnood kan komen.